Het gebruik van de zintuigen bij het proeven van koffie
  • Home
  • Blog
Terug naar overzicht
 
 

Het gebruik van de zintuigen bij het proeven van koffie

Geplaatst op 03-11-2019

Aroma, zuurgraad, body en smaak zijn de belangrijkste factoren waarop koffie beoordeeld wordt bij het koffie proeven. Hoe wij koffie waarnemen en proeven wordt beïnvloed door onze persoonlijke voorkeur en ervaringen. Bovendien hebben de omgeving, onze emoties en alles om ons heen, zelfs de kleur van de kamer, invloed op onze zintuiglijke ervaring. De zintuiglijke ervaring is een waarneming die plaats vindt door een interactie tussen de zintuigen waaronder zien, proeven, ruiken, voelen en horen.

Zien

Onze ogen hebben al binnen een paar seconden de kwaliteit van een espresso vastgesteld voordat we die zelfs hebben geproefd. Met onze ogen beoordelen wij snel de intensiteit van de kleur en de consistentie van de crèma.

Proeven

De ideale temperatuur voor het proeven van koffie is 65°C, waarbij je het beste de balans tussen zoet, bitter en zuur kan waarnemen. Er is maar een klein slokje nodig om de volheid van espresso te beoordelen. Proef de koffie zonder toegevoegde suiker of melk, om de echte smaakt van de koffie waar te nemen.

Ruiken

De eerste aroma’s komen vrij op het moment dat de espresso een temperatuur bereikt van ongeveer 80°Celsius. Dit kunnen frisse en lichte geuren zijn van bijvoorbeeld bloemen en fruit, jasmijn en amandel. De tweede aromagolf volgt na het proeven, als de retronasale perceptie meer uitgesproken aroma's naar boven brengt zoals boter, versgebakken brood en chocolade. Dit is wat we in het dagelijks taalgebruik omschrijven als "smaak". Ongeveer 80% van de smaaksensaties wordt daadwerkelijk waargenomen via de neus, en is daarmee dus een belangrijk onderdeel van de smaaktest.

Voelen

Bij een smaaktest denk je niet direct aan voelen, maar toch kan dit zintuig invloed hebben op je perceptie. Denk bijvoorbeeld eens aan een beker of het kopje waar de koffie in zit. Twee verschillende mogelijkheden die ook de perceptie van de koffie beïnvloeden. Immers, koffie uit een plastic bekertje drinkt toch heel anders dan koffie uit een luxe porseleinen kopje.

Horen

Ook horen is misschien niet het eerste waar je aan denkt tijdens een smaaktest. Maar het geluid van het malen van verse bonen in de koffieautomaat kan een positieve indruk geven, die uiteindelijk invloed heeft op je eindoordeel van de koffie.

Tot slot

De omgeving waarin koffie gedronken wordt heeft uiteindelijk ook invloed op de perceptie. Koffie in een drukke productie ruimte waar een bepaalde geur hangt, zal anders smaken dan een koffie op rustig kantoor. Waar je ook bent, probeer eens bewust en geconcentreerd te proeven en probeer je zintuiglijk ervaring te laten samensmelten tot nuances van het aroma en de smaak.

Wilt u een smaaktest ervaren, neem dan hier contact met ons op.

Bronnen:
1. Illy. (2016). Genot voor zintuigen. Illy: http://www.illy.com/wps/wcm/connect/nl/koffie/vijf-zintuigen Jura. (2014). Het gebruik van de zintuigen.
2. Jura: https://nl.jura.com/nl/koffiewereld/barista-tips/het-gebruik-van-de-zintuigen?page=2
3. Kubota, L. (2012). The Tasting Experience: Our Five Senses and Some of the Ways They Influence Each Other. The Specialty Coffee Chronicle: www.scaa.org/chronicle/2012/07/06/the-tasting-experience-our-five-senses-and-some-of-the-ways-they-influence-each-other\
4. Milos, G. (2011). Coming to Your Senses: How to Really Taste That Cup of Coffee.
The Atlantic: http://www.theatlantic.com/health/archive/2011/11/coming-to-your-senses-how-to-really-taste-that-cup-of-coffee/247625/