Het plastic koffiebekertje is ineens goed voor het milieu
  • Home
  • Blog
Terug naar overzicht
 
 

Het plastic koffiebekertje is ineens goed voor het milieu

Geplaatst op 29-11-2018

Het slechte imago van plastic moet verdwijnen. Nieuw plastic kan zo bij het groenteafval en wordt dan compost. Hoe kan dat, en wanneer krijgen we dat soort koffiebekertjes op kantoor? Vijf vragen over bioplastics, waar onder meer de concerns Corbion en Total aan werken.

Waarom is dit plastic beter voor het milieu?

Omdat ze kunnen vergaan in de natuur. Boterhamzakjes, plastic bekertjes maar ook verpakkingsfolie of frietbakjes van bioplastic breken in de juiste biobak in zes tot acht weken af tot compost. Zo wordt een plastic berg uiteindelijk een hoopje grond, waar weer iets op kan groeien. Er zijn al koffiekopjes van deze kunststof verkrijgbaar en ook is het materiaal als folie te vinden rondom biologische groente. Het is dan te herkennen omdat het wat meer knispert.

Hoe kunnen deze plastics afbreken in de natuur?

Dat komt door de samenstelling en in dit geval door de grondstoffen. Bioplastics zijn te maken uit maïs of suikerriet en dat is in dit geval een van de redenen dat het afbreekbaar is. Wel vergaat dit plastic alleen als de omgeving zo warm en vochtig is zodat bacteriën zich tegoed kunnen doen aan de kunststof. De bekertje zijn dus nog niet zorgeloos uit het autoraam te gooien. Maar deze eigenschap betekent ook dat ze maandenlang probleemloos in een koffiemachine kunnen zitten. Ze vergaan pas als ze daarna bij de afvalverwerker belanden.

Wat kosten bioplastics?

Ze zijn nog wat duurder dan gewone plastics die uit olie worden gemaakt. Zo kost traditioneel polyethyleen, dat bekend is van boterhamzakjes, zo’n € 1,50 per kilogram. Bioplastic PLA is te maken voor rond de € 2,00 per kilogram, maar marketingmanager Francois de Bie van Corbion schat in dat door schaalvergroting die prijs zal dalen. Daarnaast hoopt het concern op termijn niet-eetbare grondstoffen te gebruiken, zodat het maken van de kunststof niet betekent dat mensen minder toegang tot voedsel krijgen.

Hoe maak je bioplastic?

Eigenlijk gewoon uit suiker. Micro-organismen zet ruwe suiker, wat eruit ziet als rietsuiker, om in een witte pap van melkzuurmoleculen. Fabrikanten "plakken" die vervolgens onder hoge druk achter elkaar zodat lange molecuulstrengen ontstaan. Door die stap verandert de vloeibare substantie in een vaste stof en is de kunststof geboren. Corbion levert dit materiaal vervolgens in losse korrels, die andere fabrikanten kunnen omsmelten tot een nieuw product. Zoals een bankpas of een mok.

Wanneer verdwijnt gewoon plastic?

Dat kan nog even duren, want niet alle plastics laten zich even gemakkelijk vervangen door biologische. Maar hoogleraar Kitty Nijmeijer van de Technische Universiteit Eindhoven voorziet wel groei, waarbij er naast PLA ook meer andere nieuwe biologische plastics in populariteit toenemen. "Ik zou wensen dat we in 2030 al bijna helemaal zouden zijn overgestapt op bioplastics," zegt ze. "Al lukt dat alleen als we echt ontzettend ons best doen. 2050 is realistischer."

Bron: http://www.fd.nl