Is koffie op het werk verplicht?
Terug naar overzicht
 
 

Is koffie op het werk verplicht?

Geplaatst op 27-10-2017

Nee, koffie op het werk is niet verplicht. Het is een secundaire arbeidsvoorwaarde. Toch is het niet verstandig om als bedrijf de koffiemachine af te schaffen.

Nederlanders drinken veel koffie, volgens het AD is Nederland zelfs koffieleut kampioen. Dit komt deels door de verkrijgbaarheid: in Nederland hebben wij goede voorzieningen zoals het gratis kopje koffie op het werk. Als werkgever kunt u ervoor kiezen geen koffie aan te bieden of een vergoeding te vragen voor koffie en thee. Wel moet er gelet worden op de collectieve arbeidsovereenkomst. In sommige cao’s is namelijk gratis verstrekking van koffie en thee opgenomen.

Koffie heeft een positieve invloed

Wanneer u als werkgever op de koffie bezuinigt of zelfs gratis koffie afschaft kan dit tot onrust leiden;  en dat terwijl koffie juist veel voordelen heeft. Uit onderzoek komt naar voren dat 54% van de werknemers productiever is als zij koffie drinken. De sociale interactie met collega’s tijdens een korte koffiepauze of een praatje bij de koffieautomaat, heeft een positieve invloed. Daarnaast blijkt dat wanneer werknemers tijdens een pauze samen koffie drinken, dit bijdraagt aan de arbeidsvreugde.

Ons advies

Ons advies is om gratis koffie en thee aan te bieden aan uw medewerkers. De maandelijkse kosten per persoon zijn laag en uw medewerkers zullen het erg waarderen. Het komt de werksfeer ten goede en koffie en thee wordt door veel mensen als een basisvoorziening gezien.

Bronnen:
1. Mocca d'or. (2016). Is koffie op het werk verplicht?
Mocca d'or: http://www.moccador.nl/is-koffie-op-het-werk-verplicht
2. ten Have, C. (2012). Salaris inhouden voor koffie en thee? Dat kan niet zomaar.
Volkskrant: http://www.volkskrant.nl/archief/salaris-inhouden-voor-koffie-en-thee-dat-kan-niet-zomaar~a3361420/
3. van de Crommert, R. (2014). Gratis koffie op werk snel verleden tijd.
Telegraaf: http://www.telegraaf.nl/dft/geld/werk-inkomen/22528385/__Gratis_koffie_snel_verleden_tijd__.html
4. van Marrewijk, L. (2014). Nederland is kampioen koffieleut. Algemeen Dagblad: http://www.ad.nl/economie/nederland-is-kampioen-koffieleut~a5a41abe/