Verbod op plastic wegwerpproducten vraagt om alternatieven
 • Home
 • Nieuws
Terug naar overzicht
 
 

Verbod op plastic wegwerpproducten vraagt om alternatieven

Geplaatst op 12-04-2021

Verbod op plastic wegwerpproducten vraagt om alternatieven

Vanaf 3 juli 2021 geldt er in Nederland een verbod op bepaalde plastic wegwerpproducten voor de on-the-go consumptie. Dit geldt voor onderstaande producten die volledig of voor een deel van plastic zijn gemaakt:

 • Borden
 • Bestek
 • Roerstaafjes
 • Rietjes

Tijd voor verandering
Deze nieuwe Nederlandse wet is onderdeel van de Europese Single-Use Plastics (SUP) richtlijn: een richtlijn die als doel heeft om de plastic soep in oceanen en zeeën terug te dringen. Het is dus tijd om met zijn allen daar verandering in te brengen. Wij dragen ons steentje bij en kiezen daarom voor duurzame alternatieven. Dit is voor ons een onderdeel van Close Future, ons duurzaamheidsbeleid. Het duurzaam aanbieden van producten valt onder de MVO-pijler: Automaten en Assortiment.

Concreet betekent dit dat Coffee Fresh vanaf 3 juli 2021 geen plastic wegwerpproducten voor de on-the-go consumptie meer verkoopt. Onze huidige voorraden van deze plastic producten worden dan ook vanaf nu niet meer aangevuld maar vervangen voor duurzame alternatieven.

Nieuw assortiment duurzame alternatieven
Inmiddels heeft Coffee Fresh een mooi assortiment duurzame alternatieven voor plastic bekers, borden, bestek, roerstaafjes en rietjes. Deze alternatieven zijn gemaakt van hernieuwbare en composteerbare materialen en zijn een goede vervanging van plastic producten.

Alternatief voor plastic roerstaafjes
Ben je op zoek naar een duurzaam alternatief voor plastic roerstaafjes dan zijn onze houten of bamboe roerstaafjes dé oplossing! Onze Coffee Fresh houten roerstaafjes zijn gemaakt van 100% FSC hout, dit garandeert dat het hout volledig uit verantwoord beheerde bossen komt. Onze Coffee Fresh bamboe roerstaafjes zijn gemaakt van 100% FSC gecertificeerd bamboe, dit garandeert dat het bamboe volledig uit verantwoord beheerde bamboe plantages komt. De dispensers worden gemaakt van FSC-mixed papier. FSC-Mixed betekent dat zeker 70 procent van de vezels afkomstig is uit duurzaam beheerd bos.

Borden van suikerriet
Als alternatief voor plastic wegwerpborden hebben wij borden van suikerriet (bagasse) in ons assortiment. Bagasse betekent ‘afval’ en is gemaakt van de pulp die overblijft nadat het sap uit de stengels van suikerriet is geperst. Het voedselveilige materiaal is vet- en vochtbestendig. De borden zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen en zijn bovendien composteerbaar in een industriële omgeving, herkenbaar aan het kiemplantlogo op de verpakking. De veelzijdige bordjes geven elk gerecht of hapje een luxueuze en natuurlijke uitstraling. Gebruik ze bij bedrijfsbarbecues, vergaderingen of vrijdagmiddagborrels.

Hoe zit het met drinkbekers?
Voor bekers die volledig of gedeeltelijk bestaan uit kunststof (incl. coating) geldt dat ze een verplichte markering krijgen per 03-07-2021. Dit geldt alleen als ze op dat moment voor het eerst op de markt worden aangeboden. Voorraden die vóór deze datum zijn ingekocht in Nederland en België vallen dus niet onder de nieuwe regels.

Drinkbekers die geheel uit plastic zijn vervaardigd, worden voorzien van een markering "MADE OF PLASTICS", zoals in hier in de afbeelding te zien is. 

Ook op kartonnen bekers staat het SUP-logo
Om kartonnen bekers waterdicht te maken bevatten deze een dunne coating. Omdat deze coating gemaakt is van plastic (PE) of bioplastic (PLA) zijn wij verplicht ook op deze bekers een SUP-logo te zetten. In het geval van een kartonnen beker staat er "PRODUCT BEVAT PLASTIC".

Bekers van karton
Ondanks de dunne plastic coating zijn kartonnen bekers een goed alternatief voor plastic bekers. Het design maakt het mogelijk om je naam op de beker te schrijven en te noteren wat je drinkt. Dit is een eenvoudige manier om hergebruik tijdens de volgende koffieronde te stimuleren en het verbruik te beperken.

Onze herkenbare Coffee Fresh koffiebekers worden gemaakt van karton en zijn voorzien van zowel een CO2-neutraal keurmerk als van een FSC-keurmerk. Onze kartonnen bekers kunnen na gebruik door gescheiden inzameling en specialistische verwerking een tweede leven krijgen als grondstof. Dat maakt kartonnen bekers een goed alternatief voor plastic bekers. 

 
 
 
 • Premium boon wordt Forza boon
  Premium boon wordt Forza boon Geplaatst op 15-05-2023
  Lees verder
 • Statiegeld op blikjes
  Statiegeld op blikjes Geplaatst op 30-03-2023
  Lees verder