U bent hier:
07 okt

Cafeïne kan helpen dementie tegen te gaan bij vrouwen

Goed nieuws voor koffiedrinkende vrouwen, het lijkt erop dat een inname van 261 milligram cafeïne per dag het risico op dementie kan verlagen.

Onderzoek

De gegevens zijn afkomstig van een langlopende studie dat is uitgevoerd door Universiteit van Wisconsin–Milwaukee in samenwerking met het eveneens Amerikaanse National Heart, Lung, and Blood Institute. Aan de studie deden 6.467 vrouwen mee van 65 jaar en ouder. De deelnemers werd gevraagd hun cafeïne inname bij te houden uit alle bronnen, zoals koffie, thee en cola, zowel hoeveelheid als frequentie. Hieruit bleek dat de groep een gemiddelde inname had van 261 milligram cafeïne per dag.

Controle

In de controle dat 10 jaar na het oorspronkelijke onderzoek plaatsvond, hadden 388 vrouwen van de groep de diagnose dementie of een vergelijkbare cognitieve aandoening gekregen. Bij de vrouwen in deze groep die meer dan het gemiddelde aan cafeïne nuttigden (meer dan 261 milligram per dag) waren de aandoeningen minder hevig dan bij de vrouwen die minder cafeïne dan het gemiddelde tot zich namen. Hierbij werd uiteraard nog rekening gehouden met andere factoren zoals medicatie, leeftijd, consumptie van alcohol enzovoort.

Resultaat

De groep die boven het gemiddelde zat met inname van cafeïne hadden volgens de resultaten 36 procent minder kans op dementie en andere aandoeningen. Deze gemiddelde hoeveelheid staat gelijk aan twee á drie koppen koffie, vijf á zes koppen zwarte thee of acht blikjes cola per dag.

Bron: http://geekly.nl/13203/cafeine-helpen-dementie-gaan-vrouwen/#.V_X5DcHjLkN.twitter