U bent hier:
30 sep

Wat is thee?

In totaal drinken theeliefhebbers in Nederland per dag ongeveer 3,5 miljoen liter thee, wat neerkomt op bijna 3 koppen thee per dag en 100 liter thee per jaar. Maar wat is thee?

Thee is een van de meest gedronken dranken in de wereld. Thee wordt gemaakt van de bladeren en knopjes van de theeplant: Camellia sinensis. Alle thee-variëteiten zijn gemaakt van deze plant. Het verschil tussen bijvoorbeeld zwarte thee en groene thee is onder andere het moment van plukken en de behandeling van de bladeren na het plukken.

Oorsprong

Oorspronkelijk komt thee uit China, 2700 jaar voor Christus werd het hier ontdekt door keizer Shen Nung. In een rustpauze kookte hij zijn drinkwater waar wat blaadjes in terecht kwamen. Dit bleek goed te smaken. In Europa maakten we in 1610 kennis met thee. De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) bracht een eerste lading thee aan wal.

Soorten

Thee is in verschillende soorten te verkrijgen zoals zwarte, groene, witte, vruchten- en kruidenthee. Officieel gezien is kruidenthee geen thee omdat deze thee niet gemaakt wordt van theebladeren maar van andere gedroogde planten, kruiden en/of specerijen.

Zwarte thee

Voor zwarte thee worden de thee blaadjes bewerkt met vochtige lucht, dit wordt ook wel fermentatie genoemd. Hierdoor verandert de kleur en smaak. Zwarte thee is de meest gedronken thee in de wereld.

Groene thee

Groene thee wordt van dezelfde theeblaadjes gemaakt. De bladeren worden na plukken niet gefermenteerd maar direct gedroogd, waardoor ze hun oorspronkelijke groene kleur en smaak behouden.

Witte thee

Witte thee wordt gemaakt van de jonge knopjes van de theeplant in plaats van de groene bladeren. Na het plukken worden de knopjes net als bij groene thee direct gedroogd.

Vruchtenthee

Aangezien thee relatief snel een smaak aanneemt, kan het vermengd worden met kruiden of specerijen, bloesem of de etherische olie van bloemen of vruchten. Vaak worden aromakorreltjes toegevoegd, die worden gemaakt van het sap uit vruchten, vermengd met hele kleine theedeeltjes. Vruchtenthee is dus thee waar smaakjes aan zijn toegevoegd.

Kruidenthee

Kruidenthee is eigenlijk geen thee omdat hier geen bladeren van de theeblaadjes aan te pas komen. Voorbeelden van kruidenthee zijn kamillethee, zoethoutthee, pepermuntthee en rooibosthee. Het is thee gemaakt van gedroogde planten, kruiden en/of specerijen.

Bronnen:
1. JDE. (2016). Wat is thee? JDE: https://www.jacobsdouweegbertsprofessional.nl/wat-is-thee/
2. Rob. (2015). Wat is thee, geschiedenis, soorten en 10 leuke weetjes over thee. TallSay: https://tallsay.com/page/4294968796/wat-is-thee-geschiedenis-soorten-en-10-leuke-weetjes-over-thee
3. Voedingscentrum. (2016). Thee. Voedingscentrum http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/thee.aspx
4. van Boxtel, R. (2012). Thee en gezondheid welke thee is gezond, groene witte zwarte? Gezondheid en Voeding: http://gezondheidenvoeding.nl/voeding/drinken/thee-en-gezondheid-welke-thee-gezond-groene-witte-zwarte/