U bent hier:

De 11 voordelen van koffiedrinken

We zijn verzot op koffie en dat is prima. Sterker nog: het drinken van koffie brengt veel voordelen met zich mee. Koffie is goed voor je hersenen, je huid en je lichaam.
De 11 voordelen van koffie drinken:

Koffie is een bron van antioxidanten

Volgens een studie uit 2005 is er geen enkel ander drank- of voedselproduct wat ons zoveel antioxidanten verstrekt als koffie. Hoewel fruit en groenten ook boordevol antioxidanten zitten, blijkt dat het menselijk lichaam de meeste antioxidanten uit koffie weet te halen.

De geur van koffie maakt je minder gestrest

Onderzoekers aan de Seoel National University hebben de hersenen onderzocht van ratten die doelbewust voor langere tijd uit hen slaap zijn gehouden. Men kwam erachter dat de groep ratten die bloot werd gesteld aan de geur van koffie minder gestrest waren door de slapeloosheid dan de groep ratten waarbij dit niet was gedaan. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat deze geurstudie niet direct gerelateerd is aan stress zelf, maar enkel aan de stress die je ervaart door slaapgebrek. We weten niet zeker of dit betekent dat je een zak koffiebonen op je nachtkastje moet leggen.

Koffie vermindert de symptomen van Parkinson

Het tijdschrift ScienceDaily meldde in 2012 dat het drinken van koffie helpt voor Parkinson patiënten bij het beter laten controleren van hun bewegingen. Verschillende studies hebben in het verleden aangetoond dat mensen die koffie drinken minder kans hebben op het krijgen van Parkinson, maar dit is een van de eerste studies die laat zien dat cafeïne kan helpen bij bewegingsproblemen bij mensen die de ziekte reeds hebben.

Koffie is goed voor je lever

Een studie uit 2006 onder 125.000 mensen boven de 22 liet zien dat degenen die elke dag minstens één kopje koffie drinken, tenminste 20 procent minder kans hebben op het ontwikkelen van levercirrose, een auto-immuunziekte veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik en die kan leiden tot leverfalen en kanker. De hoofdauteur van de studie Arthur L. Klatsky vertelde in tijdschrift The Guardian: “Het nuttigen van koffie blijkt enkele beschermende voordelen tegen alcoholische cirrose te hebben en hoe meer koffie een persoon drinkt, hoe minder risico hij of zij lijkt te lopen op het lijden of zelfs sterven naar aanleiding van alcoholische cirrose”. Ook hebben andere studies laten zien dat koffie kan helpen voorkomen dat je een zogenaamde “niet-alcoholische leververvetting”
(officieel Niet Alcoholische Steatose Hepatitis of NASH) ontwikkeld. Een internationaal team van onderzoekers onder leiding van de Duke-NUS Graduate Medical School onthulden dat het drinken van vier of meer koppen koffie of thee per dag bijdraagt aan het voorkomen van de verdere ontwikkeling van NASH.

Koffie maakt je vrolijker

Een studie uitgevoerd door het National Institute of Health heeft laten zien dat mensen die vier of meer koppen koffie per dag drinken, 10 procent minder kans lopen om depressief te worden dan mensen die dat niet doen. En blijkbaar komt dit niet door de cafeïne-boost (cocaïne zit ook boordevol cafeïne maar zorgt juist wél vaak voor depressies), maar juist door de grote hoeveelheid aan antioxidanten in koffie, zegt de auteur van de studie Honglei Chen.

Koffie verkleint de kans op zelfmoordneigingen

Een studie uitgevoerd door de Harvard School of Public Health heeft laten zien dat het drinken van twee tot vier koppen koffie per dag de kans op zelfmoordneigingen tot 50% kan verkleinen bij zowel mannen als vrouwen. De veronderstelde reden hiervoor is dat koffie functioneert als een soort antidepressivum door te ondersteunen bij het aanmaken van neurotransmitters zoals serotine, dopamine en noradrenaline door het lichaam.

Koffie verkleint de kans op huidkanker bij vrouwen

Het Brigham and Women’s Hospital en de Harvard Medical School hebben gedurende 20 jaar een groep van 112.897 mannen en vrouwen gevolgd en ze hebben geconcludeerd dat vrouwen die drie of meer koppen koffie per dag nuttigen veel minder kans lopen op het ontwikkelen van huidkanker dan vrouwen die geen koffie drinken.

Koffie maakt je een betere atleet

De New York Times schrijft: “Onderzoekers en atleten weten het al jaren: een kop koffie drinken vóór je workout verhoogt je atletische prestaties, vooral bij duursporten als langeafstandslopen en fietsen”. Cafeïne verhoogt het aantal vetzuren in de bloedstroom waardoor de spieren van sporters in staat worden gesteld om eerst deze vetten te absorberen en te verbranden, voordat het lichaam overgaat tot het aanspreken van de koolhydraten reserves in het lichaam, waardoor je het langer volhoudt.

Koffie kan de kans op diabetes (type 2) verkleinen

Koffie verkleint de kans op diabetes type 2, volgens een studie van The American Chemical Society. De onderzoekers ontdekten dat proefpersonen die vier of meer koppen koffie per dag drinken de kans op het ontwikkelen van type 2 diabetes met 50 procent verkleinen. Bovendien wordt de kans met elke extra kop met nog eens 7 procent verkleind.

Koffie helpt je hersenen langer gezond te houden

Onderzoekers van de universiteit van South Florida en de universiteit van Miami hebben ontdekt dat het bij mensen boven de 65 met hogere cafeïnegehaltes in hun bloed gemiddeld twee tot vier jaar langer duurt voordat Alzheimer optreedt dan bij de anderen met lage cafeïnegehaltes. De neuro-onderzoeker en mede-auteur van het onderzoek: “We beweren niet dat het drinken van koffie mensen volledig beschermt tegen Alzheimer. Desondanks geloven we sterk dat een gemiddelde inname van koffie de kans op Alzheimer aanzienlijk verkleint of vertraagt”.

Koffie maakt je slimmer

Je drinkt meestal koffie om wakker te worden of te blijven. Goed nieuws, die broodnodige boost van cafeïne maakt je niet alleen wakker, het maakt je ook scherper. CNN meldt dat koffie je hersenen in staat stelt om op een veel efficiëntere en slimmere manier te werken. TIME-verslaggever Michael Lemonick vertelt: “Als je een slaapgebrek hebt en je neemt dan cafeïne in, dan verhoogt vrijwel alles wat meetbaar is in ons lichaam: reactietijd, alertheid, concentratie, logische redenatie: het grootste deel van de complexe functies die je associeert met intelligentie”.

Bron: koffie-weetjes.nl