U bent hier:
19 sep

Cafeïne ontstond meerdere keren in evolutie

Cafeïne ontstond meerdere malen in de loop van de evolutie, zo blijkt uit nieuw onderzoek. De genen in koffieplanten die zorgen voor het ontstaan van cafeïne werken anders dan vergelijkbare genen in bijvoorbeeld thee- en cacaoplanten. De planten erfden dit DNA dus niet van een gemeenschappelijke voorouder, maar hebben de genen afzonderlijk van elkaar ontwikkeld. Dat meldt een internationaal team van onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Koffie

De wetenschappers analyseerden het DNA van de koffieplant Coffea canephora waarvan Robusta-koffie wordt gemaakt. Deze plant is verantwoordelijk voor ongeveer dertig procent van alle soorten koffie. Bij het onderzoek werd eerst in kaart gebracht welke genen verantwoordelijk zijn voor de typisch koffiegeur en bittere smaak. Vervolgens vergeleken de onderzoekers de genen die zorgen voor de aanmaak van cafeïne met cafeïne-genen in chocolade en thee. "Door te kijken naar welke families van genen zich hebben ontwikkeld in de koffieplant en de relatie met genen van andere soorten, konden we het evolutionaire pad van koffie blootleggen", verklaart hoofdonderzoeker Victor Albert op de nieuwssite van de Universiteit van Buffalo.

Aarde

Uit eerder onderzoek is gebleken dat de aanmaak van cafeïne in koffieplanten vermoedelijk ontstond als verdedigingsmechanisme tegen andere planten en lokmiddel voor bijen. Als de bladeren van koffieplanten op de grond vallen, zorgt de stof er namelijk voor dat er in deze aarde geen andere planten kunnen groeien."Cafeïne zorgt ervoor dat de insecten die de plant bestuiven terugkomen voor meer", aldus Albert op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Nature. "Eigenlijk heeft de stof hetzelfde effect op mensen."

Bron: nu.nl