U bent hier:
21 aug

Nederlander drinkt eerste koffie bij het ontbijt

Bijna de helft van de Nederlanders drinkt de eerste kop koffie al vroeg in de ochtend bij het ontbijt. Dat blijkt uit onderzoek van een internationaal koffiemerk naar koffierituelen.

Van de 542 ondervraagden neemt 61 procent ook graag de tijd voor koffie in de ochtend. De grootste reden om koffie te drinken is smaak (83 procent), maar voor veel Nederlanders (37 procent) is het ook een manier om op gang te komen. Slechts 19 procent van de mensen noemt zich een echt ochtendmens. 54 procent van de ondervraagden typeert zich als het type 'lekker relaxed'. Hierna volgt het type 'opstartprobleem' met 26 procent en het type 'druk, druk, druk' met 20 procent. Binnen de groep ouders met kleine kinderen liggen deze percentages anders. Hier moet bijna de helft (46 procent) zich haasten om op tijd de deur uit te komen.

Leeftijdsafhankelijk

Ochtendrituelen zijn bovendien leeftijdsafhankelijk. Zo grijpen jongeren, zodra ze wakker worden, al snel naar hun telefoon. Het bekijken van hun berichten, ook op social media, behoort voor het merendeel tot het vaste ochtendritueel. Ouderen laten hun telefoon echter links liggen en kiezen er juist voor de ochtend te beginnen met het lezen van de krant in combinatie met koffie (62 procent).

Mark Rutte en Eva Jinek

Dat Nederlanders tijdens de koffie maar al te graag een intelligent gesprek voeren, blijkt wel uit de keuze met welke BN-er ze een kop koffie zouden willen drinken. Minister-president Mark Rutte (10 procent) en journaliste Eva Jinek (13 procent) worden door een groot deel van de respondenten als dé perfecte mannelijke en vrouwelijke gesprekspartner genoemd. Maar ook gezellige partners als Linda de Mol (13 procent) en Lieke van Lexmond (9 procent) mogen best een keer op de koffie komen.

Bron: NU.nl/Vrouwonline