U bent hier:

Over koffie

De Nederlander drinkt gemiddeld 145 liter (= 6,9 kg) koffie op jaarbasis. Dat zijn 3,2 kopjes koffie per hoofd van de bevolking per dag. Werkend Nederland drinkt dagelijks 23,2 miljoen koppen koffie (6,5 miljoen liter per dag). Dit zijn er gemiddeld 3 tot 4 per persoon per dag. Dit maakt koffie naast water de populairste drank.

Koffieconsumptie Nederland

De koffieconsumptie stijgt vanaf 2007 licht maar is over de tijd genomen relatief stabiel. Met die 145 liter koffie per jaar horen Nederlanders tot de "enthousiaste koffiedrinkers". Alleen de Scandinaviërs, Denen, Oostenrijkers en Zwitsers blijven ons nog voor. Volgens bronnen is 79% van de Nederlanders een regelmatige koffiedrinker. Van hen drinkt 35% de koffie helemaal zwart (dus zonder melk, suiker of zoetjes), 53% voegt melk toe aan de koffie en 43% drinkt de koffie zoet gemaakt. In 2007 werd ongeveer 70% van alle koffieconsumpties thuis gedronken en circa 30% buitenshuis (koffie op het werk, in de horeca en bij instellingen zoals ziekenhuizen). Van alle kopjes koffie in de horeca is 43% op basis van espresso.

Koffie op de werkvloer

Bijna de helft (49%) van de Nederlandse werknemers zegt met een goede kop koffie productiever te zijn in zijn of haar werk. Dat blijkt uit onderzoek van Ruigrok/Netpanel. Daarnaast zegt 58% met een kwalitatief goede kop koffie meer plezier te ervaren in het werk. 58% zegt niet zonder koffie op het werk te kunnen. 72% van de werkende Nederlanders drinkt koffie op de werkvloer. Men geeft de koffie op het werk gemiddeld  het rapportcijfer 7. Slechts 12% beoordeelt de koffie op het werk met een onvoldoende (5 of lager). Ook zegt 12% van de werkenden die geen koffie op het werk drinken, dit niet te doen vanwege de slechte smaak. Werknemers in de commerciële dienstverlening (62%) zeggen vaker dan werknemers uit de industrie (49%) niet zonder koffie op het werk te kunnen. Zij zijn over het algemeen ook iets positiever over de koffie op het werk dan werknemers uit andere sectoren. 44% van de werknemers in deze branche geeft de koffie een rapportcijfer tussen de 8 en 10 (versus 33% in de industrie, bouwnijverheid, landbouw en visserij en 31% in de niet-commerciële dienstverlening).

Hogere eisen

De Nederlander stelt steeds hogere eisen aan zijn koffie. De consument heeft een grote keuze uit verschillende soorten koffie. Ook is er een groeiende vraag naar koffiecafés en koffiespeciaalzaken die een gevarieerd assortiment aan koffiemogelijkheden aanbieden, waaronder single origins (koffie uit één streek van herkomst), espresso, cappuccino en latte in allerlei varianten en ook koude koffiedranken. Een belangrijke ontwikkeling op de Nederlandse koffiemarkt is de doorgaande groei van éénkopszetmethodes, zoals bean-to-cup automaten en de koffiecup- en koffiepadmachines zoals de luxe Dolce Gusto en Nespresso varianten. Deze methodes spelen in op de behoefte van de consument om eenvoudig één of enkele voortreffelijke koppen koffie naar wens te kunnen zetten. De hogedruk espresso varianten van deze machines spelen daarnaast in op de groeiende voorkeur voor espresso en cappuccino.

Belangrijkste factoren voor goede koffie

De top 5 van werkend Nederland voor een goede kop koffie:
1. Smaak (88%)
2. Gratis verkrijgbaar (72%)
3. Keuzemogelijkheden (56%)
4. Bereidingstijd (56%)
5. Gebruiksvriendelijkheid apparatuur (48%)

Economische belangen

Wereldwijd heeft koffie een belangrijke plaats ingenomen. Het product koffie levert niet alleen een heerlijke en verkwikkende drank op, maar is ook van grote economische waarde. Wereldwijd werken circa 250 miljoen mensen in koffie. En ook voor de landen waar koffie wordt verbouwd is het product van grote waarde. Na ruwe olie wordt koffie aangemerkt als het meest waardevolle exportproduct voor ontwikkelingslanden.

Koffie en gezondheid

Koffie bevat belangrijke voedingsstoffen. Behalve cafeïne bevat koffie meer belangrijke voedingsstoffen die we dagelijks nodig hebben. Koffie bevat 11% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (DAH) vitamine B2, 6% van de DAH vitamine B5, 3% van de DAH mangaan en kalium en 2% van de DAH niacine en magnesium. Daarnaast verhoogt cafeïne uw adrenalinegehalte en zorgt ervoor dat vette zuren loslaten van vetweefsel. Dit zorgt voor betere sportprestaties bij diegenen die cafeïne consumeren voor het sporten.

Conclusie

Omdat koffie wereldwijd door miljoenen mensen wordt gedronken is er regelmatig uitgebreid onderzoek gedaan naar de vele bestanddelen. Conclusie: in zijn algemeenheid blijkt uit de onderzoeken dat een gematigde koffieconsumptie kan bijdragen aan een gezonde en evenwichtige voeding.