U bent hier:

De invloed van water op de smaak van koffie

Een kopje koffie bestaat voor 98,7% uit water. Er kan dan ook geen twijfel over zijn dat de kwaliteit van het water een cruciale invloed heeft op uw kopje koffie. De kwaliteit van water kan per regio sterk verschillen. Hoewel het onzichtbaar is voor het oog, beïnvloeden bepaalde elementen in kraanwater de smaak, de consistentie en het uiterlijk van koffie.
De samenstelling van de in het water aanwezige mineralen heeft dus invloed op het aroma van de koffie. Maar hoe werkt dat?

Brita Purity filtersysteem

Het Brita Purity filtersysteem is een uniek filterconcept dat afhankelijk van de lokale waterhardheid kan worden ingesteld. Het filtersysteem neutraliseert de bittere smaak en onaangename geur van chloor en andere stoffen die in het water kunnen voorkomen. Het filter verwijdert alle zwevende deeltjes uit het water en zorgt voor vermindering van kalkafzetting waardoor uw koffiemachine langer meegaat. Het filtert ook de bacteriën uit het water die het dichtslibben van leidingen en slangen kunnen veroorzaken.

Water in Nederland

In Nederland wordt verreweg het meeste drinkwater gewonnen uit de bodem. In deze bodem zitten diverse kalklagen, die invloed hebben op de samenstelling van het water dat eruit gewonnen wordt. Omdat er vele waterbedrijven zijn die water winnen uit verschillende bronnen is de waterhardheid in Nederland bijna nergens hetzelfde.

Hard water

De lat ligt hoog: de koffieautomaten moeten worden beschermd en de koffie moet zijn eigen aroma volledig kunnen ontwikkelen en een mooie stevige crèmelaag hebben, zodat u uw klanten altijd dezelfde constante kwaliteit kunt bieden. Hard water vermindert echter de ontwikkeling van de kenmerkende aroma’s. Leidingwater bevat stoffen die van negatieve invloed zijn op de smaak en geur van koffie; denk hierbij aan chloor, sulfaat, of calcium- en magnesiumzouten.

Kalkaanslag

Met name op plekken waar het water wordt verwarmd zal zich kalkaanslag vormen, zoals op de verwarmingselementen in uw koffieautomaat. Wij nemen alleen genoegen met zacht en zuiver water. Daarom voorzien wij onze koffieautomaten standaard van Brita waterfilters. Hierdoor wordt het teveel aan kalk verwijderd en eventuele aanwezige geur en smaak verstorende stoffen worden uit het water gefilterd. Wat overblijft is zuiver en zacht water voor de lekkerste koffie.

De voordelen op een rij
  • een vermindering op het risico van kalkhoudende afzettingen op de machines;
  • een afname van de kans op storingen van uw koffiemachine door preventieve onderhoudswerkzaamheden;
  • een lager energieverbruik door minder kalkaanslag op verwarmingselementen;
  • een constante hoge kwaliteit van de koffiespecialiteiten;
  • u kunt blijven genieten van de volle smaak, het beste aroma en een stevige, stabiele crèmelaag.
Preventief onderhoud

Coffee Fresh gaat alleen voor kwaliteit. Wij garanderen een proactieve opstelling bij technisch onderhoud, hetgeen de levensduur van uw koffieautomaat zal verlengen. Daarom voeren wij één keer per jaar preventief onderhoud uit waarbij het waterfilter wordt voorzien van een nieuw wisselpatroon. Het levert u de beste kwaliteit koffie op.

Bronnen: