U bent hier:

Hoe zit dat precies met de "roasts"?

Uw koffieboontje komt helaas niet zo van de plant af. Het is een mooi en lang proces, wat koffiebranderij Neuteboom in samenwerking met Coffee Fresh van A tot Z beheersen. Een van de belangrijkste aspecten is het roosteren van de bonen.

Roasting, een korte inleiding...

Het roosteren van de koffiebonen zorgt er voor dat de smaakelementen van de boon naar voren komen. In de groene koffiebonen zit een wereld van smaak verborgen, wat door het proces van verwarmen en roosteren naar boven komt. Koffiebonen worden bewaard terwijl ze nog groen zijn. In deze vorm lijkt de koffieboon in niets op de boon die uw maalt voor uw kop Coffee Fresh koffie. Hij is nog zacht, heeft een groenige kleur en ruikt eerder naar gras dan naar koffie.

Van nul naar hoog

Het chemische proces dat plaatsvindt in de boon tijdens de snelle verwarming van nul naar een hoge temperatuur, zorgt ervoor dat het aroma vrijkomt. Om het proces te stoppen, worden de bonen weer snel afgekoeld. Het vocht is er uit en de boon ruikt nu naar koffie. De verschillende manieren van roosteren geven de verschillende smaken.

Een vak apart

Het roosteren van koffiebonen is een kunst, maar tegelijkertijd ook een wetenschap. Een meester in de koffie moet snel beslissingen kunnen nemen aan de hand van hoe de bonen reageren tijdens het proces. Het verschil tussen mislukking en succes kan slechts enkele seconden zijn.

De verschillende manieren: Light Roast

De kleur van deze bonen is lichtbruin tot kaneelkleurig en er is geen olie op het oppervlak te zien. De geur is fruitig en het aroma is uitgebalanceerd. Deze roasts bevatten net iets meer cafeïne dan de dark roasts. Deze koffie is geschikt om zwart te drinken, de smaak is subtiel en mooi.

Medium Roast

Medium roast is, zoals de naam het al zegt, een medium kleurtje en een medium smaakje. Nog steeds geen olie op het oppervlakte, de temperatuur is nog niet hoog genoeg geweest. Vaak wordt dit Amerikaanse Roast genoemd, omdat dit populair is in Amerika. De smaak van zowel light als medium is nog licht zurig.

Medium Dark Roast

Deze roast is wat donkerder van kleur met een beetje olie op de boon. De nasmaak wordt al wat bitterder en de zuurte is verdwenen. Het aroma wordt donkerder en voller. 

Dark Roast

Dit zijn volle glimmende en donkere bonen die bitter smaken. De oorspronkelijke bonige smaak is helemaal verdwenen. Dit is de ultieme espressoboon. Deze boon is het meest populair in Europa. Onze Coffee Fresh Premium espresso boon is hier het beste voorbeeld van.

Hoe u het ook wendt of keert, koffie blijft de smaak van het leven en wij denken graag met u mee over welke roast het beste bij u past.