U bent hier:

Koffiebonen 10 x anders gebruikt

Koffie: wie start er niet z’n dag mee? Maar wist je dat koffie nog veel meer in huis heeft dan ons de dag door te helpen? Hieronder lees je tien toepassingen waar je koffie ook voor kunt gebruiken.

Natuurlijke geurdispenser

Vieze geuren in de koelkast verdwijnen als sneeuw voor de zon door ongebruikte koffiedik. Plaats een kommetje met verse, ongebruikte koffiedik in de koelkast en laat het een dag of twee staan. De koffie absorbeert de geuren. Bye bye stank!

Zeep

Knoflook, zalm, koriander… Er is een aantal producten die heerlijk geuren tijdens het koken, maar onaangenaam zijn als ze blijven ‘hangen’ op je handen. Verwijder de geur door je handen in te wrijven met een handvol gebruikte koffiedik en spoel af met warm water.

Tegen cellulitis

Weg met al die dure cellulitis crèmes. Het antwoord op cellulitis is gewoon koffie! De cafeïne ondersteunt namelijk de vetverbranding en vermindert de verschijning van vetzakjes onder de huid. Meng wat warme, gebruikte koffiedik met kokosolie en wrijf het op je huid in cirkelvormige bewegingen. Spoel het er na een paar minuten af.

Compost

Tuinbezitters zweren er al eeuwen bij: gebruikte koffiedik als compost. En het is zeker geen fabeltje, want koffiedik is rijk aan fosfor, kalium, magnesium en koper. Allemaal ingrediënten die goed zijn voor bepaalde grondsoorten.

Glanzend haar

Wil je glanzend, gezond haar? Zet dan een grote pot extra sterke koffie. Laat het afkoelen en giet het vervolgens over droog haar. Laat het ongeveer twintig minuten zitten en spoel het daarna uit. Herhaal het een paar keer per week voor het beste resultaat.

Open haard schoonmaken

Wil je je open haard schoonmaken zonder dat er een zandstorm ontstaan? Wacht tot de kooltjes zijn afgekoeld en strooi wat vochtige koffiedik over de as. Laat het 15 minuten rusten en schep dan al het as weg. Als het goed is, heeft de koffiedik zich vastgeklampt aan het as zodat het niet meer kan stuiven.

Tegen mieren

Wie last heeft van mieren hoeft geen chemische bestrijdingsmiddelen meer te kopen. Droge, gebruikte koffiedik is namelijk dé oplossing! Een grote mierenhoop? Giet er een hele pot koffie over.

Koken

Heb je nog wat gezette koffie over? Gooi het niet weg en gebruik het als geheim ingrediënt in gerechten, zoals chili, ijs en chocoladetaart. Of maak er marinade van voor bij de biefstuk.

Krassen verwijderen

Krassen op houten meubelen verdwijnen direct door ze simpelweg in te wrijven met een beetje oploskoffie dat gemengd is met warm water tot een pasta.

Schuurmiddel

Koffiedik is een echte krachtpatsers als het op schrobben aankomt. Meng het met een beetje afwasmiddel en je werkblad, fornuis en koelkast zijn binnen no time helemaal schoon.

Bron: Libelle Daily