U bent hier:
Verschillen tussen Arabica en Robusta koffiebonen

Arabica koffiebonen groeien het best in een bergklimaat op een hoogte die ligt tussen de 600 en 1800 meter. Verder prefereren ze een jaartemperatuur van niet meer dan 21 graden Celsius, overvloedige regen en geen vorst. De beste Arabica bonen groeien in hooggelegen gebieden boven de 1500 meter, waar de lucht ijl is. Kenmerkend voor de Arabica bonen is het evenwichtige aroma en de wat zoete, vol-aromatische smaak. Het cafeïnegehalte van Arabica’s is lager dan dat van Robusta’s, namelijk tussen 0,8 en 1,3%. De Arabica’s hebben de meest verfijnde smaak en niet te vergeten, het breedste smaak-spectrum. Arabica bonen zijn vergelijkbaar met wijn; de grond waar de struik in geworteld staat, de ligging van de helling, de hoogte van de berg en het microklimaat bepalen, net als bij de alcoholische drank, het karakter van elke koffiesoort.

Hoewel de oorsprong van de Arabica koffieboon in Ethiopië ligt, dankt hij zijn naam aan de Arabieren. Zij waren de eersten die deze bonen verkochten aan het rijke westen en later ook in andere delen van de wereld. De Arabieren gaven de koffiebonen een herkenbare naam: Arabica.

Robusta bonen

Robusta bonen groeien in vochtige, laaggelegen valleien en tropische bossen tot een hoogte van 600 meter. De kwaliteit van de Robusta bonen is over het algemeen minder dan die van de meer verfijnde Arabica. Vergeleken met de Arabica is de Robusta plant beter bestand tegen hogere temperaturen, hevige regenval en ziekten. Zij hoeft minder intensief gesnoeid te worden en heeft een hogere opbrengst per hectare. De goedkopere Robusta’s worden vooral gebruikt als basis voor goedkopere melanges. Robusta koffiebonen hebben een bittere smaakeigenschap en geven de koffie pit en kracht. Dit komt doordat deze boon relatief veel cafeïne bevat. Cafeïne is het natuurlijke beschermingsmiddel dat de koffieplant bezit om zich weerbaar te maken tegen ongedierte. Daardoor is het mogelijk om de bonen in warmere, lager gelegen gebieden (op zeeniveau) te telen waar meer ongedierte voorkomt dan hoger gelegen gebieden. Door de stevige, robuuste smaak komt deze boon aan zijn naam.

Espresso

Voor espresso worden vaak melanges gemaakt, zodat de verschillende eigenschappen van de bonen elkaar complimenteren. Dit levert een complexere smaak op. Er zijn melanges van alleen Arabica soorten, maar in sommige melanges wordt ook Robusta toegevoegd. Dit wordt voornamelijk gedaan vanwege het feit dat Robusta makkelijker een cremalaagje op de espresso vormt. Bij melanges van 100% Arabica krijg je alleen crema als de koffie vers is.