Statiegeld op blikjes
Op 1 april wordt er statiegeld op blikjes voor frisdranken en alcoholische dranken Nederland ingevoerd. De voorbereidingen om te voldoen aan deze nieuwe wetgeving zijn in volle gang en vinden plaats via een speciaal daarvoor opgerichte organisatie: Statiegeld Nederland.
Ook Coffee Fresh treft alle noodzakelijke voorbereidingen. Wij willen je graag tijdig informeren over voor jou relevante wijzigingen en ontwikkelingen als gevolg van deze statiegelduitbreiding. Hiermee zorgen we voor een zo goed en zo soepel mogelijke overgang.
Wel of geen statiegeld?
Alle statiegeldblikjes zijn voor de consument te herkennen aan het statiegeldlogo. De statiegeldverplichting betreft blikjes voor zowel alcoholhoudende dranken (zoals bier, wijn en mixdrankjes) als niet-alcoholhoudende dranken (zoals frisdrank, water, melk en sap).
U kunt een statiegeldblikje inleveren wanneer:
- het statiegeldlogo op het blikje staat;
- het blikje een onbeschadigde barcode heeft;
- en het blikje in een goede staat verkeert.
Wat verandert er op 1 april 2023?
Vanaf 1 april zullen alle metalen drankverpakking voor blikjes voor zowel alcoholhoudende dranken (zoals bier, wijn en mixdrankjes) als niet-alcoholhoudende dranken (zoals frisdrank, water, melk en sap) vallen onder één gezamenlijk statiegeldsysteem.
Producenten/importeurs zijn verplicht 15 ct statiegeld te heffen op blikjes.
Alle blikjes die vallen onder het nieuwe statiegeldsysteem krijgen een nieuw statiegeldlogo en een nieuwe EAN-code. Ook komen er veel meer innamepunten bij; deels verplicht en deels vrijwillig.
Waar kan je de blikjes inleveren?
Er zijn in Nederland veel verplichte innamelocaties van blikjes. Consumenten kunnen hun blikjes inleveren bij:
- Supermarkten groter dan 200m2
- OV-stations met bemande verkoop
- Bemande tankstations langs de snelweg
- Grotere cateringlocatie
Daarnaast zijn er ook nog heel veel vrijwillige inname punten. Enkele voorbeelden zijn:
- Sportaccommodaties
- Horecagelegenheden
- Fastfoodketens
- Bioscopen